OSONČJE

GALAKSIJE
IN ZVEZDE

VESOLJE

ŽIVLJENJE

POTOVANJE

NA MARS

POJMOVNIK

NA MARS - TAKOJ

Kakor naši predniki, si gradimo prve drevake, da preplujemo prvo reko
na svoji poti večnega iskanja resnice in znanja. Na drugi strani vidimo
nov breg. Rdeči planet Mars se nam blešči v temi in nas vabi.
Že jutri ga zagotovo obiščemo.

TAKOJ NA MARS
Od človekovega podviga na Mesecu je minilo že nekaj časa. Vse od takrat se človeštvo ozira k nam najbližjemu planetnemu sosedu Marsu. Zagotovo je to največji vesoljski izziv človeštva v 21. stoletju.
PRIMER MARS
V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bila Amerika odločena, da spravi človeka na Mesec in ji je to uspelo. Ker so imeli cilj in vizijo in odločenost, da to naredijo. Poslali so nekaj posadk in potem je program zamrl. Zakaj? Ker je zmanjkalo cilja, programa in odločenosti.

Vendar je Mesec zelo negostoljubno nebesno telo, Mars je mnogo boljši. Zatorej: gremo na Mars.

BAZA NA MARSU (teraformiranje Marsa)
Baza na Marsu je sestavljena iz glavnega habitata v dveh etažah. Na desni strani je montažni rastlinjak, ki je povezan preko gibljive cevi neposredno na spodnjo etažo habitata.

Takšna baza že obstaja. Vendar le kot testni model na kanadskem severu in v puščavi Utah. Vendar se prava na Marsu ne bo kaj dosti razlikovala od predstavljene in zamišljene na papirju.

KAKO ULOVITI MARS?
Mars je zares zelo daleč vstran. Ko je najbližji Zemlji, torej v opoziciji, je razdalja med planetoma 56 milijonov kilometrov. Ko je najdalje stran, torej v konjukciji, je medsebojna razdalja 400 milijonov kilometrov. Do Marsa traja potovanje s sedanjimi raketami šest mesecev. Pri načrtovanju tako dolgega potovanja moramo najprej izbrati pot in način prevoza.

Mnogo ljudi meni, da je to praktično neizvedljivo, ker je Mars tako daleč od Zemlje. Zato pravijo, da bi bilo bolje počakati, da iznajdemo hitrejše rakete, ki nas bodo prej pripeljale do rdečega planeta. A vseeno preglejmo, kakšne so možnosti s sedanjo tehnologijo. 

 
Na vrh strani

[kazalo strani]   [pretvorba enot]   [servisna stran]   [povezave]

 

Komentarje, pripombe in vse drugo pošljite na andrej@andros.si
Vse pravice pridržane. © 2005-2008, Andrej Ivanuša, Maribor. Zadnja sprememba na tej strani: 26.07.2010