SVETODREV

DRAKAR  ČASOVODA JAJCE POSTOJA TRETJAKI DRUGI SVETOVI


JAJCE POSTOJA

Jajce Postoja je legendarno jajce iz katerega se je skladno z drakarsko religijo izvalilo vse Vesolje in seveda tudi planet Drakar. A tukaj bo govora o tem, kako je nastala ta knjiga.


Osnova zamisel se je porodila ob igranju računalniške igre Unreal Tournament 2003, kjer obstaja 'soba' z imenom Tokara Forest. V njem so velikanska drevesa po katerih se preganjajo igralci turnirja. Izmed več avatarjev je mogoče izbrati kuščarju podobno figuro.

Naslednji impulz je prispeval film ameriški film Species II iz leta 1998, ki prikaže način razmnoževanja na Zemljo prispelih Nezemljanov. Tu sem dobil idejo o treh spolih, dveh aktivnih in tretjem, ki je brez spola in je potreben pri varovanju aktivnega para, saj sta sredi strasti popolnoma nemočna in brez zaščite.

Tretji del predstavlja ideja iz starega grškega epa o Argonavtih. Tam so imeli govorečo ladjo Argo. Tukaj, na planetu Drakar potovanje po vodi ni mogoče, saj v vodi živijo strašne moršasti, najstrašnejši med njimi je demonozaver gulagong, ki praktično onemogoča kakršenkoli vodni transport. Ker je ozračje na planetu gostejše od zemeljskega, so Drakarji iznašli lebdenice in drsalce, ki omogočajo počasen in težaven zračni prevoz. V romanu predstavim najznamenitejšo govorečo lebdenico Bradagozd, ki skupini glavnih junakov s Khazanom iz Jolkmene na čelu omogoča potovanje okrog sveta. Kako si jo predstavljam najbolje pokaže zračna ladja Aeolus (grški bog vetra), ki jo je oblikoval Christopher Ottersbach.

Ko sem zmešal vse sestavine, je zrasla zgodba, ki govori o večnih temah, ki so enake povsod, kjer je borba za oblast in sta ljubezen ter strast.KRATKA VSEBINA KNJIGE SVETODREV

Khazan (otroško ime Grig) iz Jolkmene na Jolkosu, sin Ghidosa in Murnije, čigar starševski tretjak je B'gakhon, prispe na začetku dvoletja z zračnim drsalcem na otok Tokareno, ki jo večinoma prekriva pragozd marnijskih drevesantov. Sredi njih kraljuje Svetodrev, sveto drevo Zemajsko. Pride na svete igre Svetodreva in na zaključni turnir Sladostrastja, kjer se pomerijo najboljši in najboljše izmed drakarjev, da izberejo tistega in tisto, ki smeta v templju Čuječega Časa visoko v krošnji Svetodreva izkazati čast strasti Prastaršev. Oče Urzemaj in mati Adazema sta se na Začetku Časa strastno ljubila in iz njiju je nastal ves rod drakarjev, ki naseljujejo planet Drakar. S tem obredom znova počastijo jajce Postoja, ki so ga legendarni bogovi zaplodili, da je iz njega nastalo vse, kar planet Drakar ponuja in seveda tudi planet sam kot takšen. Tukaj sreča Neona, graditelja legendarne govoreče lebdenice Bradagozd, in prijatelje, ki mu bodo omogočili, da opravi nalogo.

Njegov stric Ajarene je uzurpiral oblast in se je poročil s Khazanovo materjo Murnijo, da je upravičil svoj kraljevski položaj. Mladi princ Khazan se ob posmehu strica in dvorjanov zaveže, da bo iz legendarne dežele Marčis, ki leži onkraj pasatnih vetrov in jih ni še nihče premagal, v dokaz prinesel belo kožo severnega zavrskega velemedvedona. Stric mu ošabno zagotovi, da mu bo prestol spet prepustil, če bo res prinesel obljubljeno darilo. Khazan se prostovoljno vrne v pregnanstvo v vas Majaran pod vulkanom Velozas (kar v prevodu pomeni Špičasti) in v učilni spoštovanega mojstra Zermaja trdo trenira.

Stric Ajarene meni, da Khazanu naloga ne bo uspela, saj na oni strani pasatnih vetrov ni ničesar. A ne ve, da je mojster Zermaj prišel od tam. Za vsak primer se zavaruje in pošlje tretjaka M'gigakana, poveljnika svoje gardare, da nadzira mladega princa, sina njegovega brata Ghidosa, priljubljenega vladarja, ki je življenje izgubil v letu Velike lakote v žrelu demonozavra gulagonga, ko je skušal zagotoviti hrano za lačne podanike.

Sredi turnirja Sladostrastja M'gigakan skuša ubiti Khazana, a doživi pravičen konec. Khazan z lokostrelko Axalanteo slavi strast Prastaršev. Skupaj z novimi prijatelji pomaga lebdenicedelcu Neonu, da podre govoreče drevo arhadovca, ki bo osnova za gredelj novega plovila. Navduši jih za pustolovščino in za pot v deželo Marčis. Skupaj se odpravijo na otok Hempos, od koder je doma Neon, da mu pomagajo zgraditi lebdenico Bradagozd.DRUGA KNJIGA BRADAGOZD

Bradani, kar je skupno ime za popotnike na lebdenici Bradagozd, odletijo čez pasatne vetrove do dežele Marčis. Tukaj Khazan uspešno reši vse zadrege in se zaljubi v kraljevo hčero Yolias, čarovnico in vidinjo, ki postane njegova žena. Z bogatimi darovi se vrne na Jolkos, a krivolomni Ajarene ne drži obljube. Khazana pahne v ječo. Bradani ubežijo in prisežejo maščevanje.TRETJA KNJIGA ELOLANI

Bradani zberejo silno vojsko z različnih otokov, ki imajo dovolj samopašnosti uzurpatorja Ajarene. Z zvijačo osvobodijo Khazana. Pod njegovim poveljstvom skupna vojska zruši diktatorja in prestol v palači Elolani zasede princ Khazan.
 


Vse pravice pridržane. © 2010, Andrej Ivanuša, Maribor.
Zadnja sprememba strani:
28.07.2010