SVETODREV

DRAKAR  ČASOVODA JAJCE POSTOJA TRETJAKI DRUGI SVETOVI

 
 

 
PLANET DRAKAR

V naši Galaksiji v Orionovem kraku (tukaj ima svoje mesto tudi naše Sonce)je dvozvezdje, ki ga na Zemlji poznamo pod imenom Eta Cassiopeiae in je od nas oddaljeno okrog 20 svetlobnih let, natančneje 19,42. Zvezda A je imenovana tudi Wolf 48 in klasificirana pod oznako G1-34A, klasa G0. Ta je zelo podobna našemu Soncu, ki je klasa G2, in sveti z rumenim sijem. Druga zvezda B, oznaka G1-34B, je klasa K7. Iz tega lahko razberemo, da je manjša zvezda in, da sveti malce bolj oranžno.

Okrog teh dveh zvezd kroži nekaj planetov. Vsaj do leta 2010 nobeden od njih ni bil znan ali celo podrobneje proučevan. A zanimiva sta četrti in peti planet, pravzaprav planetni par. Na petem planetu, gostem, čvrstem in dokaj velikem se je razvilo inteligentno življenje.

Zemljani za prebivalce petega planeta nimamo imena. Sebe imenujejo drakarji, kar bi pomenilo le prebivalci planeta Drakar. Tisti, ki živijo bližje ekvatorju, sebe označujejo še za Zemaje. Na splošno Zemaj pomeni prebivalec otokov Sredine, torej je to bolj oznaka pripadnosti klanom (rodovom, narodom po zemeljsko) in ne ime prebivalcev planeta. A večina meni, da se ves svet konča na robu severnih in južnih pasatov, torej nekje okrog 45 stopinj zemljepisne širine in ni zato nič narobe, če med Zemaj in Drakar postavijo enačaj.

Večini ime Drakar ne pomeni nič posebnega. Vendar se stvari zapletejo, ko ime preverimo v terminologiji velegovorice. To je prastar jezik, ki priča o bolj globokih koreninah inteligentne vrste, ki naseljuje otoke Sredine. Če zmoremo pravilno prestaviti pojme iz tega prajezika v katerega od zemeljskih jezikov, hitro ugotovimo, da beseda drakar pomeni kuščar, zmaj, plazilec in celo dino- ihtio- ali ptero- zaver.

DVOZVEZDJE IN PLANET DVOJČEK

Eta Cass.A (Wolf 48) je v lokalnih zemajskih dialektih imenovana Airan in je v vseh legendah kakor tudi v religiji prepoznana kot moški spolni princip, torej sonce. Eta Cass.B imenujejo Birana in predstavlja ženski princip, torej sončica. V zemeljskih jezikih je Sonce brez spola, oziroma je srednjega spola. Pomembno vlogo v religijskih besedilih igra njihov planet dvojček. Je podobno (sorazmerno) velik kakor naša Luna in ga imenujejo  Ts'maru. Ta predstavlja tretji spol in zaščitnika. Seveda tudi ta nastopa v legendah, bajkah in religioznih besedilih. Namreč, živalske vrste na Drakarju imajo vedno po tri spole, ženskega, moškega in tretjaškega (nespolnega). O tem in o nenavadnih spolnih praksah je več zapisano na strani tretjaki.


Vse pravice pridržane. © 2010, Andrej Ivanuša, Maribor.
Zadnja sprememba strani:
02.11.2011