ANDROS - nove zgodbe, pesmi, misli

knjige   eseji   pesmi   avtor se predstavi   kuharija   razno   vodič po vesolju   fotoalbum   igre  

  

 
V IZDELAVI (PRIPRAVI)


SVETOVIDA ROD, fantazijski roman (delovni naslov UVIDELA)

Večna borba med dobrim in zlom, borba med potomci Svetovida. Na eni strani so vedomci in vedomke, na drugi vidovini in vidovinke. Kristali lučole, divja ljudstva, vedegonje, volkomavhi, medvedarji, hijenomahi in mehkošapek.

SVETOVID = SVE-TO-OVID
Tisti prvi, ki je vse (sve), kar je (to), uvidel (ovid). Božanstvo, ki je na začetku obstoja s pogledom ustvarilo (s pogledom ustvariti = uvideti) vse kar je, torej ves svet.

Kar vidiš, to je.
Kar je, spoznaš.
Kar spoznaš,
daš temu ime.
Kar ima ime,
je uvidel prvi,
ki je vekomaj bil.
To bil je Sve-to-vid.

Tako spočetka ni bilo na Zemlji ničesar, razen Svetovid. In Svetovid je sanjal in spal. Od vekomaj mu je ta sen trajal. Pa je bilo usojeno, da se je zbudil. Zbudil se je iz sna in se ogledoval in vsak pogled se mu je spremenil v zvezdo. Svetovid se je začudil in začel potovati, da si ogleda, kaj je z očmi ustvaril. Potuje in potuje, pa nikjer ne konca ne kraja.

Potem, ko se Svetovid nagleda svojih stvaritev, zapusti Zemljo. Združi se z demonskim bitjem Matoho in rodijo se jima trije otroci. To so Kresnik, prvorojenec, plavolasi kralj neba, Noreja, boginja življenja, vladarica zemlje, vseh rastlin in živali ter Čert, poglavar podzemlja, močvar in vseh demonskih bitij.

Potoglav se zaljubi v sestro Norejo in jo ugrabi. Rodijo se jima otroci, ki jih imenujemo Vedomke in Vedomci. Vedomec ali Veda je tisto bitje, ki vidi ali ve, kaj se dogaja na svetu, pod zemljo, na zemlji in nad njo na nebu.

Kresnik se spopade s Čertom, da povrne ugrabljeno sestro. Med bojem se spreminjata v različne živali. Boj poteka na gori, v zraku in pod zemljo. Ko Kresnik premaga Čerta, pade blagodejen dež in nekaj let zapored zemlja obilno rodi, raste zlata pšenica. Potem se poroči s sestro Norejo. Njuni otroci se imenujejo Vidovinke in Vidovini. Ker preganjajo Vede, jih imenujemo tudi vedegonje.


LEGENDE IZ GOZDA TOKARA, znanstveno fantastični roman

 • knjiga prva: SVETODREV
  Ljubezenski trikotnik posebne vrste na nenavadnem planetu, kjer je veliko vode in malo kopnega. Vse skupaj otežijo še strašni gulagongi, ki onemogočajo vsako plovbo med otoki. Ali obstaja rešitev?
  VEČ O KNJIGI IZŠLO 1. septembra 2011

 • knjiga druga: BRADAGOZD
  Pohlepni stric glavnega junaka prevzame oblast in s prestola požene še nedoraslega princa. Skozi življenjske preizkušnje ta pridobi neprecenljivo pomoč prijateljev in se odloči, da si povrne prestol. Ali jim bo uspelo?
  A preden se v epski bitki spopadejo vsi protagonisti, morajo prijatelji na dolgo potovanje, da iz legendarnih dežel prinesejo nenavadne predmete. Ali se vrnejo vsi živi in zdravi?

 • knjiga tretja: ELOLANI
  Vsebina naj ostane skrivnost!


KRČMA PRI SATURNU, omnibus znanstveno fantastičnih zgodb

Krčma pri Saturnu je še v nastajanju in bo predvidoma imela dvanajst zgodb, eno nosilno in drugih enajst vpetih v osnovno zgodbo, torej bo roman omnibus. Na tak način menda še ni bil napisan noben ZF roman v slovenskem jeziku. S klikom na sliko se odpre datoteka v PDF, velikost ~0,4MB. Trenutno lahko preberete povezovalno zgodbo NAJLEPŠI KRAJ NA ZEMLJI in pet zgodb MODRI PLANET, ČAKALEC, SREČNI KAPITAN, PLANET EROS in ŠKORPIJON NA JEZIKU.  Zgodbe, ki so v datoteki, so bile objavljene v nadaljevanjih v e-fanzinu Jašubeg en Jered, leto 2009 v številkah od 9 do 13 in leto 2010 v številki 14.

 

 

 

 


NAČRTUJEM


VOLK VIRUNSKI, zgodovinski roman
Naši predniki so bili Veneti. To je zgodba življenja noriškega vojvode iz zadnjega stoletja pred našim štetjem, kot je nenadoma vstala pred nami na podlagi nekaj drobnih zapisov Julija Cezarja o galskih vojnah in skrbnih raziskavah meni dostopnih virov.

SILICIJEVI VALOVI, vohunski roman
Kako se je novopečeni uporabnik prenosnega računalnika nehote zapletel v mednarodno mrežo finančnih goljufov.

DEDA ZBIRA ZNAMKE, najzanimivejše zgodbe o znamkah
Nesmrtni Mavricijus - kako je nastal in osem napetih detektivskih zgodb o najdbi dragocenih pisem, ki so vredna vsako več kakor milijon dolarjev. Umor zaradi dragocene znamke Havajske misionarke in kako je detektiv - filatelist odkril krivca. Sto in ena ovira, ki jo je moral premagati britanski poštni mojster, da mu je maja 1840 uspelo izdati prvo znamko. In še več zgodb o znamkah...

VSE MOJE IRENE, sodoben roman
Nekega dne sem spoznal, da sem v svojem življenju poznal nekaj Iren, ki so pomembno vplivale na moje življenje. Zaljubljen sem bil v vse, a nikoli z nobeno nisem bil intimen. Obenem pišem o tem, kako je bilo živeti v Titovi Jugoslaviji skozi moje oči.

KAPITAN SREČKO, znanstveno fantastični roman
Ali lahko kapitan stare vesoljske križarke Jantara ujame sodobno bojno ladjo Rastaban? Divja vožnja skozi krake Galaksije ga pelje skozi neverjetne dogodivščine. Sprašuje se kdo je, kam gre in kdo ima v tej vojni prav. Saj nihče točno ne ve, katera vesoljska federacija trenutno zmaguje, niti, če je vojna morda že končana. Oba kapitana sta namazana z vsemi triki, a na koncu zmaga tisti pesjan, ki ima več pesjanskega – ali pač sreče. Kot kapitan Srečko.

ZLATOKOP JAKOB In GROFICA, zgodovinski roman
Skoraj resnična zgodba o Jakobu iz Slovenskih goric, ki je konec 19. stoletja odšel v Ameriko kopati zlato. Pa o grofici, Slovenki, ki je izgubila moža, posestvo in ugled ter se napotila v Ameriko poiskati novo srečo.

LIST V VETRU, zgodovinski roman
Dogajanje je postavljeno v obdobje od 1935 do 1950. Glavni junak, nošen kakor list v vetru, doživi vse grozote predvojnega, vojnega in povojnega časa. A vedno je čas tudi za ljubezen in srečo.

 


 

Na vrh strani

Vse pravice pridržane. © 2007-2010, Andrej Ivanuša, Maribor.
Zadnja sprememba na tej strani: 18.07.2013